620

Svi vijećnici Gradskog vijeća su glasovali da general Mladen Markač postane počasni građanin Virovitice, ali gradonačelnika Ivicu Kirina nije izbjeglo pitanje zašto to radi sada,a ne dok je Markač bio u Haagu.

– Zašto ta časna odluka sada, a ne onda kada je bio u Haagu i kada mu je bilo teško – pitao je Kirina vijećnik HSPD-a Siniša Prpić te je svoje pitanje obrazložio riječima da je pitanje “počasti generalu Markaču pitanje vjerodostojnosti, piše Virovitica.net.

“Kada se čestiti čovjek Gotovina lovio, ministar policije je bio Ivica Kirin”

– Kada se čestiti čovjek Gotovina lovio, ministar policije je bio Ivica Kirin, a zahvaljujući Božićnom lovu general Markač je završio u haaškom zatvoru – dodao je Prpić što je dovelo do negodovanja HDZ-ovaca. Kirin je pokušao smiriti situaciju te je objasnio da su htjeli “čovjeku čestitati za sve ono što je napravio u Domovinskom ratu”.

– Kao simbole stradanja hrvatske domovine svatko od nas, bez obzira na političke boje, trebao bi biti ponosan na generale Markača i Gotovinu – kazao je Kirin. Nakon Božićnog lova, Kirin je morao dati ostavku na ministarsko mjesto, a Markač se morao vratiti u Haag, jer je njime prekršio uvjete puštanja na kućni pritvor.

“Za ulazak u Uniju morali smo klečati pred vratima”

– Ja sam o tome šutio i nisam odgovarao na ovakva pitanja jer je general Markač je zbog nekih drugih stvari završio u Haagu. Što se tiče njegove obrane sve dosadašnje vlade se nisu postavljale onako kako su trebale. Kako će se i postaviti kad vi postavljate ovakva olaka pitanja koja ste naučili iz pojedinih medija – poručio je Kirin Prpiću te mu za kraj kazao da “ako ne voli ovu državu” da je “ostavi njima koji se brinu za nju”.

– Generali Markač i Gotovina su oslobođeni svih optužbi, njihova osuda bila bi osuda hrvatskog naroda. Nemojte gledati pojedinačno, gledajte to kao sudbinu hrvatskog naroda koji je za ulazak u Europsku uniju zadnjih desetak godina morao klečati pred vratima, a ja danas nisam siguran da smo tamo dobro došli – rekao je Kirin. (Večernji list)