Zarobljeni u rutini svakodnevice, često nemamo vremena za važne stvari. Naši životi postaju puni briga o „klasičnim“ i običnim stvarima, a istodobno živimo u duhovnom siromaštvu ne zamarajući se onim bitnim.


Stoga su učenici Katoličke klasične gimnazije u Virovitici imali čast ugostiti neklasičnog gosta, dominikanca Srećka Koraliju. Njihov je gost u ponedjeljak, 22. rujna, održao tribinu pod nazivom „Zašto se zamarati klasičnim stvarima?“

Reference, koje govore u prilog kako se radi doista o neobičnom gostu, su sljedeće: fr. Srećko je završio studij u Švicarskoj, a trenutno priprema doktorat na oxfordskom sveučilištu. Područje njegovog zanimanja su aramejski jezik i orijentalne znanosti, a uskoro priprema i novi prijevod Biblije na hrvatski. Nadalje, on govori više jezika – radi na prijevodu knjige proroka Izaije na engleskom i francuskom jeziku!


Cijeli članak mogli bismo posvetiti samo životnom putu fr. Srećka, no njegovo gostovanje u Virovitici i povod istog su trenutno važniji.

Fr. Srećko Koralija izašao pred učenike Katoličke klasične gimnazije i bio je neposredan, često postavljao pitanja učenicima i na taj ih je način dodatno zainteresirao za svoje predavanje. Pitanja su naizgled bila vrlo jednostavna, no prvi dojam je zavarao. Primjerice, na pitanje: „Zašto ste upisali upravo klasičnu gimnaziju?“ nastao je muk. Svatko je imao svoje razloge, no koji je temeljni razlog upisa, bilo je vrlo teško odgonetnuti.


Kako se tribina bližila kraju, tako je atmosfera postojala sve užarenija, a školski hodnik je preplavilo zadovoljstvo učenika. Fr. Srećko dokazao je kako biti svećenik ne znači biti svakodnevan, kako to ne znači biti klasičan, već dapače – pokazao je kako se u njegovom pozivu krije mnoštvo neklasičnih i uzbudljivih stvari.

Leo Fel