Zavod za javno zdravstvo provodi radionicu o vršnjačkom nasilju za učenike osnovnih škola u Virovitičko-podravskoj županiji

Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije u nizu aktivnosti u području prevencije rizičnih ponašanja kod djece i mladih započeo je i novu aktivnost – radionice o vršnjačkom nasilju za učenike osnovnih škola. Prva takva radionica održana je u ponedjeljak, 28. siječnja 2013. godine u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Virovitici za učenike četvrtog razreda. Radionicu vodi profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

Ilustracija

Cilj ove aktivnosti jest:

  • Informirati i educirati djecu i mlade o tome u kojim se sve pojavnim oblicima može manifestirati nasilje (opskrbiti ih znanjima o tome kako prepoznati nasilje)
  • Uputiti djecu i mlade na to da reagiraju kada uoče nasilje (pomoći im da razviju altruistično ponašanje)
  • Potaknuti djecu i mlade na nenasilno rješavanje konflikata (potaknuti ih da preuzmu aktivnu nenasilnu ulogu).

Slijedom dosadašnjih aktivnosti stručnjaka Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, u prvom redu profesora Siniše Brlasa, psihologa u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i primarijusa mr. sc. Miroslava dr. Venusa koji je i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije (a to su objavljivanje dviju informativno-edukativnih publikacija za djecu i mlade: „Kroz život bez nasilja; deset protunasilnih poruka“ i slikovnice za najmlađe „Pružam ti ruku“ te aktivno sudjelovanje na najznačajnijim državnim skupovima o nasilju), osmišljene su sada i radionice za učenike. Posebnost ovoga pristupa je u tome što se ove radionice uklapaju i u Kurikulum zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama (osobito u drugi modul, onaj posvećen prevenciji nasilničkog ponašanja). Podsjećamo da je sastavni dio Kurikuluma i popis stručne literature koja se koristi u realizaciji pojedinih sadržaja zdravstvenog odgoja, a u tome popisu (vezano uz treći modul, onaj o prevenciji ovisnosti) nalazi se i knjiga profesora Siniše Brlasa „Važno je ne započeti; neki temeljni pojmovi psihologije ovisnosti“.

Na opisane načine stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije kompetentno daju svoj doprinos kvalitetnoj prevenciji i ovisničkog ponašanja ali i vršnjačkog nasilja i to na razini široj od županijske.