Slatina

Novo lice OŠ Davorina Trstenjaka u Čađavici: Nakon energetske obnove, troši se čak 74 posto manje toplinske, te 34 posto električne energije

Trstenjak

Škola u Čađavici, izgrađena 1940. godine, dobila je novo lice. Nakon projekta Energetske obnove OŠ Davorina Trstenjaka Čađavica, ova „stara“ zgrada i ona, nešto novija izgrađena 1973. godine, u odnosu na nekada, potpuno su neprepoznatljive. Rekonstruirane su elektroinstalacije, ugradila se LED rasvjete, poboljšana je toplinska zaštita ovojnice zgrade. Danas u Čađavici, 189 učenika imaju uvjete kao i djeca u većim sredinama, a škola je umjesto nekada, kada je imala C energetski razred, danas dobila prefiks B. Sve to, moglo se čuti na završnoj konferenciji projekta čiji je prijavitelj bila navedena škola, projekt je prijavila VIDRA Agencija za regionalni razvoj VPŽ, a partner je bila Virovitičko-podravska županija.

Trstenjak

Obraćajući se nazočnima, među kojima je uz profesore škole bila i ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač, pročelnik u Općini Čađavica Danijel Jozić, ravnateljica škole, Ksenija Žunec, kao i pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu VPŽ, Vesna Šerepac, kao i zamjenik župana Marijo Klement, naglasili su nastojanja Virovitičko-podravske županije da svim učenicima, uz suradnju sa školama i VIDRA-om, omoguće najbolje moguće uvjete. Naravno, navedenim projektom značajno je smanjena potrošnja energije. Zahvaljujući toplinskoj ovojnici, troši se čak 74 posto manje toplinske energije nego nekada, dok je ušteda na elektroničnoj energiji – 34 posto.

Vrijednost projekta iznosila je 1.722.846,25 kuna. Ukupni prihvatljivi troškovi su bili 1.547.696,25 kuna. Bespovratna EU sredstva su 1.470.311,44 kuna, od čega udio Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 30 posto, odnosno 464.308,88 kuna te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 65 posto, to jest 1.006.002,56 kuna. Virovitičko-podravska županija sudjelovala je s iznosom od 5 posto. U sklopi projekta rekonstruirane su elektroinstalacije, ugradila se LED rasvjete te poboljšana toplinska zaštita ovojnice zgrade. Radove potpisuje Građevinarstvo Horvat, a stručni nadzor Ured ovlaštenog inženjera građevinarstva Željka Šaponje. (Fotografije: Kristijan Toplak)

Energetska obnova OŠ Eugena Kumičića Slatina: Nekada su listopad završavali sa 6.525 potrošena kubika plina, od danas se plinomjer zaustavio na 3.819

Slatina

Zahvaljujući Virovitičko-podravskoj županiji koja je u suradnji s VIDRA-om Agencijom za regionalni razvoj VPŽ prijavila projekt „Energetska obnova Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina“, nositelja ove škole, ušteda na energentima više se nego prepolovila. Prema riječima voditelja projekta, Hrvoja Dragičevića, dok su nekada, tijekom listopada u školi trošili i do 6.525 kubika plina, ovog listopada plinomjer se zaustavio na 3.819. Ukupno se troši čak 68 posto manje toplinske energije.

– Virovitičko-podravska županija je i do sada, a tako će biti i nadalje, ulagala sredstva kako bi učenicima omogućila što bolje uvjete školovanja, a ovakvim projektima, sa sredstvima koja su se nekada koristila za grijanje, upotrijebit ćemo ih za još bolje uvjete obrazovanja sve naše djece – podcrtao je zamjenik župana Marijo Klement na završnoj konferenciji projekta ”Energetska obnova OŠ Eugena Kumičića Slatina“.
Uz zamjenika župana, konferenciji su između ostalih nazočili i Vesna Šerepac pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu VPŽ, ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač, kao i ravnateljica OŠ Eugena Kumičića Slatina Božica Majhen, privremeni pročelnik u Gradu Slatini Krunoslav Šarabok…

Slatina

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 3.268.085,91 kn, a prihvatljivi troškovi su bili 3.022.460,94 kuna. Bespovratna EU sredstva su 2.720.214,85 kn, od čega udio Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 30%, odnosno 906.738,28 kn te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 60%, odnosno 1.813.473,57 kuna. Virovitičko-podravska županija sudjelovala je s iznosom od 10 posto.

Osnovna škola Eugena Kumičića od danas ima energetski certifikat B razreda (nekada je imala C). Zgrada Osnovne škole Eugena Kumičića danas je potpuno obnovljena. Projekt energetske obnove obuhvaćao je zamjenu vanjske stolarije, te je postavljena toplinska izolacija vanjskih zidova i podova prema negrijanom prostoru. Zamijenjena je i postojeća rasvjeta s rasvjetom veće učinkovitosti (LED rasvjetom).
Sve to nudi bolje uvjete školovanja za 560 učenika razvrstanih u 35 razrednih odjela. Radove, koji su pri završetku, provodi tvrtka Iver iz Čepina, dok je stručni nadzor povjeren tvrtki Arhis iz Slatine. (Fotografije: Kristijan Toplak)