spot_img

Završna konferencija projekta “I will-I know-I can!”

Objavljeno:

U Virovitici je 08.12.2014.g. održana završna konferencija projekta ”I will-I know-I can!” na kojoj su sudjelovale Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Marica Mirić, koordinatorica programa i projekata SOIH-a i na kojoj se okupilo četrdesetak članova/ica organizacija civilnog društva i predstavnika lokalnih institucija.

Završna konferencija projekta ''I will-I know-I can!''

Konferenciju je otvorila predsjednica udruge S.O.S. Virovitica Desa Kolesarić koja je pozdravila sve prisutne i dala kratki osvrt na problematiku nasilja nad ženama te predala riječ Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, Višnji Ljubičić. Pravobraniteljica je okupljene upoznala s radom Ureda Pravobraniteljice te podijelila iskustva i slučajeve iz svoga rada koji su vezani uz područje nasilja nad ženama, nasilja nad ženama s invaliditetom i diskriminacijom žena na tržištu rada. Istaknula je kako su žene s invaliditetom izložene višestrukim diskriminacijama te da je za rad na ovoj problematici prijeko potrebna sustavna pomoć i zaštita i kako je vid aktivnosti koji se provodio u sklopu projekta koje su provodile udruge S.O.S. Virovitica i UOSI hvale vrijedne. Na samome kraju napomenula kako se Uredu mogu slobodno javiti osobe oba spola koje se nalaze u nekom od oblika diskriminacije.

Nakon Pravobraniteljice uslijedilo je izlaganje Marice Mirić koordinatorice programa i projekata SOIH-a. Sudionike/ce je upoznala s počecima SOIH – Mreže žena s invaliditetom, aktivnostima koje kontinuirano provode i istaknula SOS telefon za žene s invaliditetom žrtve nasilja koji je uspostavljen 2007. godine kao sastavni dio programa “Centar neovisnog življenja” – SOIH za potporu ženama s invaliditetom žrtvama nasilja. Kao i prethodna izlagačica i Marica Mirić je pohvalila projektni tim.

Voditeljica projekta ”I will-I know-I can!” Jelena Kolesarić iznijela je sažetak projekta te se osvrnula na rezultate i učinke koji su proizašli njegovom provedbom. Rezultati svake projektne aktivnosti ukazuju na iznimnu uspješnost i povećanje rezultata i obuhvata od predviđenih. U sklopu projekta provedene su jednodnevne radionice, rezidencijalni trening seminari s međunarodnim karakterom i na taj način osnaženi pojedinci/ke iz organizacija osoba s invaliditetom i onih koji se bave osobama s invaliditetom i njihova umreženost s ključnim lokalnim dionicima su dobri temelji za daljnji aktivni rad na unapređenju položaja osoba s invaliditetom na području Virovitičko-podravske županije.

Kao trajni podsjetnik tiskan je i priručnik „I will – I know – I can!“ koji se dijelio sudionicima/cama projektnih aktivnosti. Projektom je obuhvaćena i medijska kampanja kojom se obuhvatila diskriminacija osoba s invaliditetom i prevencija nasilja nad osobama s invaliditetom. Navedene video spotove, kao i radijski jingl snimao je FadeIn iz Zagreba, a u snimanju je sudjelovao Mladen Kovačić, mladi virovitički glumac. Projekt je imao i dodatne vrijednosti u vidu radionica s učenicima/cama srednjih škola, predstavljanju radijskog jingla i video spotova i predavanje Branke Žigante Živković. Tijekom svih 18 mjeseci trajanja projekta pružana je pomoć i podrška, kao i stručna pravna i psihološka pomoć ženama s invaliditetom žrtvama nasilja.

Na konferenciji je bilo predviđeno sudjelovanje Anke Slošnjak, Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom koja je zbog zdravstvenih poteškoća bila spriječena doći.

Konferenciju je završnom riječju zaključila predsjednica udruge S.O.S. Virovitica Desa Kolesarić zahvalivši se svima koji su sudjelovali u projektnim aktivnostima i svima prisutnima te je pozvala na prigodni domjenak.

Projekt I will – I know – I can, u skopu kojeg se organizirala konferencija za cilj ima doprinijeti smanjenu diskriminacije i marginaliziranosti osoba s invaliditetom i žena žrtava nasilja s invaliditetom na području Virovitičko-podravske županije. Nositeljica projekta je udruga S.O.S. savjetovanje, osnaživanje, suradnja, partnerska organizacija je Udruge osoba s invaliditetom Slatina, a financiran je od strane Europske unije u sklopu Europskog instrumenta za demokraciju i ljudska prava (EIDHR) i sufinanciran od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni