Zbog jednakosti, socijalne osjetljivosti među djecom, eksperimentalno je uveden dress code

Objavljeno:

Ako ovih dana dođete u Srednju školu Stjepana Sulimanca u Pitomači, zdanje koje pohađa 300 učenika i koja predstavlja najljepšu školu u ovom dijelu Hrvatske, izgrađenu prošle godine, sredstvima Virovitičko-podravske županije i Općine Pitomača, tada ćete vidjeti zanimljivu sliku. Hodnicima srednje škole, koja nosi ime istaknutog domoljuba, prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora u samostalnoj Hrvatskoj, Stjepana Sulimanca, susret ćete djevojke i mladiće u bijelim košuljama, sakoima, s kravatama ili mašnama, u hlačama ili suknjama. Svi su oni gotovo „jednoobrazno odjeveni“, a radi se o eksperimentalnom projektu Dress code, kojeg od kraja travnja provode učenici 2A razreda. I tako će biti do kraja školske godine. Kako je sve počelo, pojasnio nam je ravnatelj Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača Josip Ivoš.

– Na jednom sastanku našeg školskog projektnog tima, došli smo do teme uniformi u školama. Gledali smo na TV-u i vidjeli da djeca nose samo majice, da to nisu prave uniforme. Razrednica 2A, Anita Rengel, razgovarala je s učenicima, potom njihovim roditeljima i krenuli smo u tu eksperimentalnu fazu – kazao je na početku razgovora Josip Ivoš.

I učenici i roditelji dobrovoljno su prihvatili da 2A do kraja školske godine bude „ u jednom dresu“.

– Propisane uniforme smo dogovorili s roditeljima i djecom, a na kraju školske godine ćemo provesti anketu i tada vidjeli, hoćemo li u budućnosti uvesti još koji razred ili nešto više – dodaje je ravnatelj Ivoš.

Razrednica 2A, Anita Rengel, razreda u kojem „sjede upravni referenti“ i u kojem, od 26 učenika dominiraju djevojke, tvrdi kako je osnovna premisa bila „jednakost među učenicima“.

– Želja nam je da se kroz ovaj projekt ne vidi razlika u garderobi među djecom. Razmišljali smo o jednakosti među svim učenicima u školi. Svi su se maksimalno angažirali, roditelji, učenici, mi s njima. Ovoga puta su oni sami platili izradu svojih uniformi. Koštale su ih otprilike oko 200 kuna. Ako ovaj projekt zaživi, cilj je da u budućnosti izrada uniformi ne ide na teret roditelja.

Ravnatelj Ivoš se dotaknuo i nekoliko dodatnih aspekata koji daju dodatan pozitivan dojam ovom projektu.

– Dugoročno djeca imaju uštede kod kupnje odjeće, uniforme će nositi tijekom cijele godine. Ne moraju investirati u markiranu i brendiranu robu, a to nisu beznačajna sredstva. Važan nam je socijalni efekt, jednakost, kako bi među učenicima bilo što manje socijalno ekonomskih razlika. Osim toga, u budućnosti nam je cilj stvarati kulturu odijevanja učenika – zaključio je ravnatelj Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača, Josip Ivoš. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak i Facebook)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni