„Žene marširaju za ista prava“ – međunarodna promocija uspješnih žena s područja Virovitičko-podravske županije

Objavljeno:

Projekt „Žene marširaju za ista prava“ financiran je iz EU programa Mladi na djelu, aktivnost 1.2. -Jačanje i promicanje žena u politici od lokalne do razine EU. Cilj projekta je promicanje najboljih primjera uspješnih žena i isticanja njihove uloge u društvu.

Žene marširaju za ista prava

Danas, iako su žene većina stanovništva, nisu dovoljno zastupljene ne samo na političkim nego i na izvršnim pozicijama u društvu. Nedovoljna zastupljenost žena je demokratski deficit koji potkopava legitimnost procesa donošenja odluka, kako na EU, nacionalnoj tako i na lokalnoj razini.

Kroz projekt, koji je trajao od 1.listopada 2013. do siječnja 2015. godine, uz provedena istraživanja u Grčkoj, Turskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj, izdano je 10 WOMAN časopisa u kojima su obuhvaćene različite teme. Nositelj projekta je CIVIS plus, nevladina organizacija iz Atene, a iz Hrvatske su partneri bili udruga Zvono uz Kupu iz Karlovca i Virovitičko-podravska županija.

Sanja Bošnjak, zamjenica župana Virovitičko-podravske županije i voditeljica ovog projekta naglašava: „ Temeljno istraživanje je napravljeno na uzorku od 56 od 80 ispitanih žena iz slavonske regije, u razdoblju od 18.-30. prosinca 2014. Prosječna dob žena je 36 godina, najčešće su fakultetski obrazovane uz posao, neovisne i žive u malim gradovima ili ruralnim područjima (52%). Udane sa ili bez djece čine 33%, dok su 18% su neudane. 43% njih jako dobro zna o odgovornosti i funkciji lokalnih, nacionalnih i europskih javnih institucija. Pokazalo se da su žene aktivno uključene u političke procese, 91% redovito glasuje na lokalnim, nacionalnim i europskim izborim, dok je samo 29% od njih u članstvu političkih stranaka.

No, samo 9% žena su bile kandidatkinje za neku političku funkciju na prethodnim izborima. Imaju aktivnu ulogu u kreiranju građanskih inicijativa putem potpisivanja različitih inicijativa (54%), a 71% njih zna temeljna ljudska prava. Što se tiče ravnopravnosti spolova, 34% misli da bi aktivnije sudjelovanje žena u politici dovelo do značajnog poboljšanja života zajednice. S tim u vezi, njih 18 ili 32% smatra da žene imaju manje šanse da budu aktivne u politici i 41% njih smatra da se o potrebama ženske populacije uopće ne raspravlja pri donošenju raznih sektorskih politika.

Žene smatraju da su najvažnije prepreke za njihovo aktivno i učinkovito sudjelovanje u politici rodne – 38%, religija i nacionalnost – 20%, socijalni status – 13% te obitelj i lokalna zajednica – 5%. Dakle, možemo reći da su žene u našoj regionalnoj zajednici itekako svjesne o svojoj pasivnoj ulozi u politici jer većina redovito izlazi na političke izbore i dobra su izborna ciljna grupa. No, još uvijek postoji više prepreka u cilju jačanja njihove pozicije u politici. Žene treba ohrabriti za veće političke izvršne funkcije a tzv “stakleni strop” za žene i dalje postoji, jer one su većinom ipak samo vijećnice na mnogim političkim funkcijama (općine, regije).“

Nadalje, pored redovnog umrežavanja civilnog i javnog sektora unutar zemalja EU, ovaj je projekt omogućio međunarodnu promociju uspješnih žena s područja Virovitičko-podravske županije. Tako je u prvom broju časopisa WOMAN izašao članak o samoj Virovitičko-podravskoj županiji, ulaganju koje je uložila, ne samo u infrastrukturu, nego i u ljude kroz Razvojnu agenciju VIDRA te o brzom povratu uloženog kroz niz realiziranih i planiranih EU projekata. Potom je slijedio intervju s Anom Marijom Petin, predsjednicom Skupštine Virovitičko-podravske županije, u trećem izdanju časopisa. Gospođa Anđelka Zelenko, voditeljica Udruge osoba s invaliditetom dala je svoj doprinos uvažavanju osoba s invaliditetom, ne samo na regionalnom već i na nacionalnom nivou a danas vodi udrugu koja zapošljava skoro 40 osoba na dobrobit lokalne zajednice.
U sektoru obrazovanja, pažnja je dana Božici Majhen, ravnateljici OŠ Eugena Kumičića iz Slatine, koja je apsolutna predvodnica EU projekata u sektoru obrazovanja u županiji, prepoznata i na nacionalnom nivou. O izazovima razvoja jedine visokoškolske ustanove na području Virovitičko-podravske županije, govorila je Vesna Bedeković, dekanica VŠMTI u Virovitici.

Projekt na međunarodnom nivou putem partnera iz 5 europskih zemalja doprinosi smanjenju rodne nejednakosti i jačem pozicioniranju i ulozi žena u društvu.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni