Lika, Međimurje, Podravina i Zagorje regije su s najmanje zaraženih virusom HIV-a, odnosno AIDS-a u Hrvatskoj. Prema novim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u zadnjih 30-ak godina u svakoj od tih županija zabilježeno je u prosjeku po deset zaraženih. S obzirom da su do kraja 2016. godine u Hrvatskoj registrirane ukupno 1433 osobe zaražene virusom HIV-a (od čega ih je 480 oboljelo od AIDS-a), svaka županija u toj sumornoj statistici participira s manje od jedan posto, piše Podravski.hr

Lika je najmanje izložena toj opakoj zarazi: virus HIV-a u zadnjih 30-ak godina otkriven je u samo osam osoba. Drugi su na toj ljestvici Međimurci s deset, a treće i četvrto mjesto dijele Koprivničko-križevačka i Krapinsko-zagorska županija sa po 11 oboljelih.

Na petom je mjestu Virovitica s ukupno 13 zaraženih od 1985. godine. No, Virovitičani, uz Osječane, jedini u Hrvatskoj imaju i po jednog zaraženog od transfuzije krvi, što je bez sumnje ogroman propust u tamošnjim zdravstvenim sustavima.

Od HIV-a, odnosno AIDS-a u tih su 30 godina umrle 254 osobe. U Zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) napominju kako se “posljednjih godina u Hrvatskoj prosječno godišnje bilježi 90 novodijagnosticiranih slučajeva infekcije HIV-om, što Hrvatsku svrstava među zemlje s niskom učestalošću HIV infekcije u Europi”.

– Novi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj pokazuju blagi trend porasta pojavnosti unazad nekoliko godina, sa stabilnim trendom oboljelih i umrlih od AIDS-a, što dijelom možemo objasniti uspješnijim otkrivanjem infekcije preventivnim aktivnostima testiranja te dostupnošću antiretrovirusne terapije koja, ako je uspješna, omogućuje gotovo normalan i dug životni vijek osoba zaraženih HIV-om. Liječenje zaraze HIV-om u Hrvatskoj je prema parametrima preživljenja i zadržavanja u skrbi dobro i uspješno – ističu u HZJZ-u.

Od ukupnog broja svih slučajeva zaraze HIV-om, 88 posto su muškarci, a 12 posto. Najveći broj oboljelih pak zarazio se nezaštićenim spolnim odnosom (89 posto). Najčešći prijavljeni put prijenosa je spolni odnos između muškaraca, na što otpada 64 posto svih slučajeva HIV-a, odnosno AIDS-a. (rm)