Zoran Milanović pokušao spriječiti kazneni progon Nade Čavlović Smiljanec!?

Objavljeno:

spot_img

Premijer Zoran Milanović pokušao je utjecati na ministra policije Ranka Ostojića i spriječiti kazneni progon tadašnje šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec. Milanović je time teško zloporabio svoj položaj i prekršio barem dva zakona. Direktno.hr u posjedu je iskaza jednog od svjedoka u slučaju  OLT, koji na to nedvojbeno ukazuje.

images-cms-image-000000591

Podsjetimo, nalog za ovrhu tvrtke OLT iz Osijeka, zbog neplaćenog duga državi negdje je zapeo. Nakon interne kontrole nad postupanjem Porezne uprave u Osijeku, pokrenut je istražni postupak protiv tamošnje pročelnice Ružice Kovačević. U slučaj se uključio i USKOK, a pročelnica je završila u pritvoru. Tijekom istrage za kočenje naplate duga pročelnica je optužila tadašnju ravnateljicu Porezne uprave Nadu Čavlović Smiljanec.

U tom trenutku u slučaj se upliće i sam premijer Zoran Milanović. Prema iskazu svjedoka, premijer Milanović šeficu porezne uprave Nadu Čavlović Smiljanec obavještava o tijeku istrage, čime izravno krši zakon.

Nada Čavlović Smiljanec, na istragu se požalila i tadašnjem ministru financija, Slavku Liniću. Nakon toga Linić se o istrazi informira kod ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, koji mu potvrđuje da je policija obavila izvide i da postoji osnovana sumnja da je Nada Čavlović Smiljanec počinila kazneno djelo.

Unatoč tome, Milanović nastavlja grčevito braniti inkriminiranu šeficu Porezne uprave Čavlović Smiljanec i zauzima se kod ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da joj progleda kroz prste.

Ministar policije Ranko Ostojić žali se u povjerenju svom kolegi Slavku Liniću na postupanje premijera. Milanović, naime, smatra da Čavlović – Smiljanec ne treba kazneno goniti pa traži od Ostojića da odustane od progona. Direktno.hr u posjedu je iskaza jednog od svjedoka koji nedvojbeno dokazuje premijerovo kršenje zakona.

Nakon ovih spoznaja jasnije je na što je smijenjeni ministar Slavko Linić aludirao na konferenciji za medije krajem svibnja ove godine. Linić doduše tada nije otkrio pravu pozadinu slučaja, vjerojatno i sam strahujući od premijerove osvete, ali je otvoreno optužio Milanovića da je grčevito branio Nadu Čavlović Smiljanec jer je njegovom bratu Krešimiru pogodovala u poreznim predmetima. Milanovićevog brata Krešu Linić je tada optužio da je uz pomoć ravnateljice Porezne uprave aktivno sudjelovao u predmetu zamjene nekretnina u Cavtatu, a na sličan način i kod nekretnina tvrtke Mostarkić u Slavonskom Brodu. Iako je Čavlović Smiljanec pokušala, zajedno s Krešimirom, utjecati na pozitivno rješenje, Linić kaže da u tome nisu uspjeli, jer službe Porezne uprave nisu podlegle pritiscima. „Očito to smeta premijeru Milanoviću. On ne napada samo mene. Tu mogu zaključiti da su interesi obitelji ispred državničkih i da je to jedan od razloga zahtjeva za mojim razrješenjem“, rekao je Linić na konferenciji za novinare u svibnju ove godine.

Linić je na istoj konferenciji za novinare zaključio da i zahvaljujući otporu Ministarstva financija Milanovićevi pritisci za pogodovanje nisu uspjeli pa nije ni došlo do kaznenog djela. Znajući za spomenuta kršenja zakona koji su već tada postali predmetom istrage, Linić se odlučio na smjene. Prva na redu bila je Nada Čavlović Smiljanec. Međutim, premijer Milanović smatrao je da bi slučaj mogao izmaći kontroli pa je na kraju smijenjen ministar Linić.

Istraga u slučaju OLT još je uvijek u tijeku pa se postavlja pitanje hoće li ona nakon ovakvih iskaza svjedoka obuhvatiti i premijera Milanovića, koji je, zamijenivši svoju s ulogom partijskog vođe iz prošlog sustava, pokušao političkim metodama odgovoriti institucije progona od postupanja prema njegovoj partijskoj kolegici, koja je, po javnom svjedočenju Slavka Linića, svesrdno pomagala premijerovom bratu Krešimiru.

Tijekom USKOK-ove istrage u slučaju OLT, otkriveni su tako i neki novi detalji o posebnim odnosima SDP-ovaca, ali i metodologiji kako najviši partijski dužnosnici zamišljaju vladavinu prava u Hrvatskoj. Još u svojoj predstavci saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Linić je naveo da mu je ministar Ostojić rekao kako je Zoran Milanović obavijestio Nadu Čavlović Smiljanec o istrazi. I to prije nego što je prijavu zaprimilo i samo Državno odvjetništvo. Milanović to moralno, ni pravno nije smio učiniti, jer je time zapravo dao signal svojoj štićenici da se počne brinuti o eventualnim dokazima koji bi mogli nju i suradnike ozbiljno teretiti. Time se s razine političke moći izravno upleo u tijek istrage, te utjecao na mogući ishod.

Milanović je išao i korak dalje – ministru unutarnjih poslova Ostojiću sugerirao je da odustane od podizanja kaznene prijave protiv Čavlović Smiljanec, iako ga je ministar izvijestio da su obavljeni izvidi i postoji osnovana sumnja da je počinila kazneno djelo. I to je očito toliko intenzivno sugerirao, da se Ostojić požalio Liniću „da ima problema s premijerom“.  Na potezu je USKOK.

Autor: Neven Pavelić / Direktno.hr

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni