Župan Igor Andrović na studijskom putovanju obišao Ameriku, Kubu i Kanadu

Objavljeno:

Deset dana, osam gradova i tri države: New York, Pittsburgh, Detroit, Cleveland, Toronto, Miami, Washington i Havana – u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Kubi. Zvuči kao atraktivna turistička ponuda, zanimljiv, dinamičan i uzbudljiv godišnji odmor, no radi se o studijskom putovanju namijenjenom predstavnicima jedinica lokalne samouprave – dakle županijama, gradovima i općinama – kao i zaposlenicima iz komunalnog sektora.

Na netom završenom studijskom putovanju, bilo je i troje slavonskih župana, Damir Dekanić (Vukovarsko-srijemska županija), Antonija Jozić (Požeško-slavonska) i Igor Andrović (Virovitičko-podravska), te jedan gradonačelnik, prvi čovjek Daruvara, Damir Lneniček. Svi četvero članovi su HDZ-a, a Antonija Jozić ima i visoku stranačku funkciju: članica je predsjedništva i na 19. općem saboru HDZ-a, 11. lipnja ove godine, dobila je najviše glasova, piše Telegram.hr

Zanimljivo je i tko je organizator

Organizator putovanja je časopis Komunal, čiji je izdavač Centar za razvoj i ulaganja iz Rijeke, a vlasnik i direktor Marijan Kavran. Na upit Telegrama Kavran je rekao kako je trošak puta svakog sudionika bio oko četiri tisuće eura.

No, jedan općinski načelnik iz Slavonije, s kojim smo razgovarali, a koji je također bio pozvan na studijsko putovanje, veli da je cijena bila oko 39.000 kuna. Dodao je kako u to nisu bili uračunati troškovi prehrane, putnog zdravstvenog osiguranja, ishođenja viza, kao ni ulaznice. “Cijena je bila previsoka i odbio sam ponudu”, rekao je za Telegram.

Časopis Komunal 11. srpnja 2022. najavio je svoje ”prvo prekooceansko studijsko putovanje” koje će sudionicima pružiti priliku da se tijekom posjete SAD-u, Kanadi i Kubi ”kroz sadržajan itinerar” upoznaju ”s američkim specifičnostima upravljanja komunalnom infrastrukturom i javnim sektorom”.

‘Kuba je po mnogočemu specifična’

U pojašnjenju – koje se očito učinilo važnim za odluku troje slavonskih župana i jednog gradonačelnika da se otisnu na daleki i skup put – stajalo je i sljedeće: ”SAD i Kanada gospodarski su najsnažnije zemlje zapadne hemisfere, predvodnice industrijskog razvoja, financijske i investicijske meke te članice G7 skupine. S druge strane, Kuba je po mnogočemu specifična država Srednje Amerike. Unatrag nekoliko godina bilježi sve masovniji turizam, ali unatoč tome, većina stanovništva živi u siromaštvu. Prva je to komunistička država na zapadnoj polutci, a gospodarsko otvaranje tek je u povojima’.’

”Sudionike očekuje dinamičan program koji uključuje niz sastanaka s predstavnicima američkih, kanadskih i kubanskih institucija i organizacija te predstavnicima hrvatske dijaspore, veleposlanstava i konzulata, ali i obilazak komunalne infrastrukture s ciljem prijenosa znanja i iskustava u ciljanim područjima”, stoji u primamljivoj ponudi časopisa Komunal.

Još HDZ-ovih župana planiralo na put

Marijan Kavran, direktor Centra za razvoj i ulaganje u gospodarstvu i kulturi, bio je vrlo razgovorljiv i detaljno je opisao uzbudljivo putovanje. Kaže kako su na put trebali ići i brodsko-posavski župan Danijel Marušić, te karlovačka županica Martina Furdek-Hajdin, (također oboje iz HDZ-a), ali su odustali u posljednji čas zbog neodložnih obveza.

Požeško-slavonska i Virovitičko-podravska županija, čiji su čelnici bili na putu u Kanadi, SAD-u i Kubi, na svojim službenim internetskim stranicama objavili su opširnu, potpuno identičnu vijest, čak i pod istim naslovom: ”Hrvatska delegacija posjetila kanadske ‘smart gradove’ Kitchener i Mississaugu: Dogovoreno održavanje skupa ‘Invest in Slavonija’ tijekom 2023.”. Kako je identičnu vijest o tome na svojim internetskim stranicama objavio i časopis Komunal, ona je očito preuzeta s njihovog portala. Međutim, zanimljivo je da u produžoj informaciji od 450 riječi, nema ni slova što su delegacije radile u SAD-u i na Kubi.

Kuba se apsolutno nigdje ne spominje

Zanimljivo, posjet Kubi ne spominje se ni na portalu HRT-a koji je jedini od važnijih hrvatskih medija izvijestio o studijskom putovanju troje slavonskih župana i jednog gradonačelnika. Oni spominju samo Kanadu i SAD, te navode da su uz župane i gradonačelnika (koje novinar naziva ”političkim vrhom Slavonije”) putovali i Jozo Jović, član uprave tvrtke Bjelin iz Otoka, u Vukovarsko-srijemskoj, Dekanićevoj županiji, te njegova (Jovićeva) supruga Silvia Jović, direktorica poduzeća EKO gradnja iz Darde, u Osječko-baranjskoj županiji. S njima je, kao vođa puta, išao i glavni urednik časopisa Komunal i organizator putovanja, Marijan Kavran.

Vukovarsko-srijemska županija kao ni grad Daruvar, pak, na svojim stranicama o posjeti župana, odnosno gradonačelnika, nemaju ni slova.

Organizator puta, glavni urednik časopisa Komunal, Marijan Kavran, kaže kako je sedmeročlano izaslanstvo u Havanu putovalo iz Miamija na Floridi, odakle se zbog američkih sankcija prema svom otočkom susjedu jedino može putovati na Kubu. Kavran pojašnjava kako je bio samo jedan od ukupno 11 avionskih letova koje je ”politički vrh Slavonije” imao tijekom 10-dnevne turneje sjevernom Amerikom i Karibima. U Havani su, veli, bili samo dan i pol, ali dovoljno da vide Staru Havanu, dio grada pod zaštitom UNESCO-a. Ipak, stigli su se upoznati i s načinom funkcioniranja kubanskog turizam te zdravstvenim sustavom.

‘Županica postignućima oduševila Ameriku’

Kavran dodaje kako su u SAD-u i Kanadi njihovi brojni sugovornici ostali impresionirani onim što je županica Jozić govorila o postignućima grada Lipika na razvoju umjetne inteligencije. Kaže kako su mislili da na tome rade samo u SAD-u te ostali ugodno iznenađeni onim što su čuli. Spominje i uspješan nastup župana Androvića koji je, veli, praktično donio ”ključ u ruke” projekta za proizvodnju sušenog voća. U Washingtonu su, nastavlja, bili u hrvatskom veleposlanstvu i imali susret sa zamjenicom veleposlanika. Na službenim stranicama Ministarstva vanjskih poslova, gdje su nabrojana sva naša veleposlanstva i njihovo diplomatska osoblje, vidljivo je da ne postoji zamjenica veleposlanika, Pjera Šimunovića.

Što se troška putovanja tiče, Kavran je, rekli smo, spominjao iznos od oko 4.000 eura po osobi, načelnik jedne slavonske općine kojem je put također bio ponuđen 39.000 kuna (plus trošak prehrane, viza, ulaznica i osiguranja) dok su iz Vukovarsko-srijemske županije odgovorili kako je put stajao 29.800 kuna.

‘Župan Damir Dekanić na put je otišao u organizaciji tvrtke Centar za razvoj i ulaganja d.o.o. (Časopis Komunal). Osim Kanade izaslanstvo je posjetilo SAD i Kubu. Svrha putovanja bila je posjeta hrvatskim iseljenicima i gospodarstvenicima, te institucijama koje oni vode kao i razgovori o potencijalnim investicijama kroz projekte na području slavonskih županija. Tema putovanja bila su i UNESCO-ova ulaganja u zaštićenu baštinu – digitalizacija kao i turistički benefiti od iste”, stoji u odgovoru Telegramu.

Sve troškove podmirila je Županija

”Izaslanstvo na putovanju nije imalo stručnog vodiča ili prevoditelja. Trošak putovanja u iznosu od 29.800,00 kuna platila je Vukovarsko-srijemska županija. Župan Dekanić nije uzimao akontaciju prije putovanja, a obračun dnevnica još nije u proceduri”, kažu iz Dekanićeve županije.

Iz virovitičko-podravske županije također su nam odgovorili da je trošak puta župana Androvića na ”studijskom putovanju” bio 29.800 kuna, što je platila županija. Kažu da ni Andrović nije prije puta podizao dnevnice, a da obračun još nije napravljen.

Objašnjavaju zašto su, među ostalim, troje župana i jedan gradonačelnik na putu po SAD-u i Kanadi imali brojne susrete s predstavnicima iseljeništva. To je vele zbog ”uključivanja dijaspore u gospodarski život krajeva koji su proteklih godina bili značajno pogođeni negativnim demografskim trendovima”, pa su ”ponovljeni pozivi tvrtkama i pojedincima da se sa svim financijskim i kadrovskim resursima uključe u gospodarski život RH i da prilikom narednog posjeta Hrvatskoj posjete Slavoniju te da na licu mjesta dobiju dodatne informacije oko uvjeta investiranja, ali i za druge mogućnosti konkretne suradnje dijaspore s područnom i regionalnom samoupravom”.

‘Ne, nije to bilo turističko putovanje’

Objasnili su i zašto je ”studijsko putovanje” obuhvatilo i Kubu: ”Na Kubi se proveo dan i pol i tu se put koncipirao na obilasku kulturne baštine koja je pod UNESCO-m budući da Kuba svoj turizam razvija upravo na kulturnoj baštini, digitalizaciji muzeja i Centara za posjetitelje, gdje je upravo UNESCO uložio velika sredstva”, kazali su.

“Poveznica je to s Virovitičko-podravskom županijom koja je u obnovu kulturne i prirodne baštine u proteklih nekoliko godina kroz sredstva EU uložila gotovo 300 milijuna kuna obnavljajući ruševne dvorce i Centre za posjetitelje, a također u VPŽ se nalaze i dva parka prirode koji su pod UNESCOM”, dodali su kako se ne bi stekao dojam da su župan i njegovih troje stranačkih kolega bili na turističkom putovanju.

Iz gradske uprave Daruvara Telegramu su odgovorili da je njihov gradonacelnik za put u SAD, Kanadu i Kubu uzeo akontaciju od 7.000 kuna. (Telegram.hr)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni