Razgovaralo se o mogućnostima suradnje Veleposlanstva Izraela i Virovitičko-podravske županije. Fokus je bio na projektima vezanim uz poljoprivredu, s obzirom na to da je Izrael jedna od vodećih država svijeta u poljoprivrednoj tehnologiji. Podsjetimo, početkom ožujka, u Virovitici je u organizaciji Virovitičko-podravske županije, održan seminar na kojem su predstavnici vodećih izraelskih poljoprivrednih tvrtki govorili poduzetnicima o upotrebi novih tehnologija.

Na sastanku su utvrđene mogućnosti suradnje na zajedničkim projektima, a govorilo se i o sustavima navodnjavanja jer upravo Izrael prednjači u razvoju suvremenih tehnologija kojima nadoknađuje to što zemljopisni uvjeti možda nisu najpovoljniji za poljoprivrednu proizvodnju.

– Virovitičko-podravska županija ima završen sustav navodnjavanja Kapinci-Vaška, a druga dva, Novi Gradac – Detkovac i Đolta su u pripremi za izgradnju. Izrael je lider u navodnjavanju, ali i poljoprivrednoj proizvodnji. Zbog toga smo obavili jedan konstruktivan sastanak. Riječi je bilo i o prenošenju znanja, te nam se stoga pridružio i ravnatelj Josip Ivoš. U tu buduću suradnju bile bi, uz Virovitičko-podravsku županiju, uključene i škole, te jedince lokalne samouprave, a dogovorili smo da bismo imali win-win situaciju, znači da korist imamo i mi i izraelske tvrtke uključene u suradnju – kazao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

O toj zajedničkoj suradnji izjavu nam je dao i ravnatelj Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača Josip Ivoš.

– Izraelci imaju vrhunske tehnologije i znanja kada je riječ o poljoprivredi i poljoprivrednoj proizvodnji. Mi kao škola nadamo se ćemo kroz različite projekte uspjeti dio njihovog znanja implementirati u naše kurikulume – rekao je Josip Ivoš.