– Mi u Virovitičko-podravskoj županiji smo pokazali da se znamo nositi s fondovima EU-a – naglasio je župan Igor Andrović u sinoćnjem Otvorenom.

Rekao je kako mu se sviđa što ovaj put za novo financijske razdoblje idu s pristupom “odozdola prema gore”, što znači da su oni iz svih slavonskih županija poslali projekte i očekuju da budu u novoj financijskoj perspektivi, za realizaciju i izgradnju.

– Pet slavonskih župana je imalo sastanak s ministrima. Bio je to pripremni sastanak uoči sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, gdje smo iznijeli ključne i strateške projekte za idući višegodišnji financijski okvir sa spremnim projektima – rekao je  Igor Andrović, župan virovitičko-podravski u Otvorenom.

Pojasnio je da je riječ o projektima prometne infrastrukture, ali i nizu ostalih projekata značajnih za razvoje gradova i općina, ne samo Virovitičko-podravske županije, već i Slavonije, te ovog dijela Hrvatske. Najavio je skorašnje dobivanje građevinske dozvole za cijelu dionicu brze cestu od Zagreba do Virovitice, čime će se županija još više razviti.

Andrović je rekao da se opet ide na statističke regije, gdje Slavonija neće biti u istoj regiji sa Zagrebom i poduzetnici će, ulagajući u 5 slavonskih županija, dobivati veće potpore – do sada su one iznosile 45%, a sada će dobivati 70%. Andrović Vjeruje da će takvim pristupom privući investitore da ulažu u Slavoniju i otvaraju radna mjesta.

– U okviru projekta Slavonija-Baranja-Srijem, od ciljanih 18,8 mlrd kn, za sada je ugovoreno 16,6 – rekla je Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU.

Pojasnila je kako je riječ o oko 19.000 projekata, od kojih je 13.000 u provedbi.

Marko Jurčić, savjetnik predsjednika Hrvatske gospodarske komore je rekao da su tvrtke u početku bile zainteresirane za ulaganja u Slavoniju jer je bila riječ o javnim projektima, ali fokus se počeo stavljati na tvrtke, što smatra pogreškom koju sada treba ispraviti.

– Trenutno imamo problem, nametnut i zbog korone, da se tvrtke bore za opstanak i pitanje je koliko imaju kapaciteta za daljnja ulaganja i nove investicije – dodao je.

Jurčić kaže da prvi korak treba biti privlačiti dobre tvrtke, otvoriti kvalitetno plaćena radna mjesta, privući ljude natrag u Hrvatsku i zadržati one koji su ostali. (www.hrt.hr)