“Ako ukinu županije, mnogi će građani biti diskriminirani. Danas će ukinuti županije, a sutra su na redu bolnice ili škole… Mi se zalažemo za fiskalnu decentralizaciju, i to ovlasti i novca”.Hrvatska zajednica županija dosad je oštro reagirala na svaki potez Vlade koji smatra neprimjerenim i za koji ocjenjuje da šteti građanima ili institucijama koje zastupaju. O temama i problemima o kojima, unatoč različitim stranačkim pripadnostima, hrvatski župani imaju zajednički stav za Večernji list govorio je predsjednik Hrvatske zajednice županija, virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Na put po uvjerenje

Večernji list: Borite se za sustav županija prema sadašnjem modelu. Koja je korist od županija?

Rekao bih da je funkcija županija danas važnija i od gradova i općina jer je svakodnevni život građana vezan upravo uz djelokrug županijske uprave. Vozite se županijskim cestama, djeca vam idu u županijske škole, domovi zdravlja, Hitna medicinska pomoć, gradnja kuće i legalizacija objekata, kazalište ili šport sve je to u domeni županija. O važnosti županija govori i činjenica da je sav novac iz stranih fondova za državne tvrtke u Hrvatsku došao zahvaljujući županijama i njihovim razvojnim agencijama koje su izradile projekte. Župan ili županica i njihove službe znaju što se događa u svakom mjestu. U Slatini su kada pijavica odnese krov škole, slušaju probleme građana Knina, na ulici su s ljudima. Mnogi ljudi koji sjede u uredima u Zagrebu time se ne bave.

Večernji list: Tvrdite da će predložena regionalizacija dovesti do kolapsa cijelog današnjeg sustava. Što pod tim mislite?

Mislimo na jednakost. Svaki građanin mora imati jednaka prava i standard u Hrvatskoj. Ne može se ukinuti nekoliko županija, a nešto ostaviti. Ne možemo dopustiti da, primjerice, građanin Zagreba. Splita ili Osijeka ima veća prava od građanina Čepina, Crnca ili Gornjeg Kneginca. Svi uplaćujemo jednak porez i pristojbe. Ako građanin moje ili bilo koje druge županije ne može izvaditi uvjerenje o prebivalištu ili dobiti mirovinu i za to mora putovati u neku veću sredinu, on nema istu uslugu i diskriminiran je u odnosu na građane većih gradova. Danas će ukinuti jedno, sutra su na redu bolnice ili škole. Mi se zalažemo za decentralizaciju, onu fiskalnu, koja se odnosi na ovlasti i novac. Zasad županije u državni proračun uplate stotinu kuna kroz poreze i pristojbe, a vrati im se samo pet kuna.

Večernji list: Kritičari tvrde da županije troše previše. Kako komentirate rastrošnost pojedinih kolega i kolegica i trebaju li jednom županu tri zamjenika?

Ako mislite na automobil gospode Marine Lovrić Merzel, mogu samo reći daje naš stav jasan. Nema mjesta takvoj rasipnosti. Jednom županu, pa ni drugim službenicima ne treba više od automobila srednje klase. Nije on predsjednik, premijer ni predsjednik Sabora koji moraju imati kvalitetnije automobile. U županijama danas radi 1991 osoba i na njihove plaće izdvaja se oko 400 milijuna kuna. No u isto vrijeme iz županija se u državni proračun godišnje slije oko 3,5 milijarde kuna i siguran sam je to dokaz kako ipak dobro radimo. Zaposlenici županija čine samo 0,85 posto od ukupno 230.000 državnih službenika. Samo Ministarstvo poljoprivrede ima pet tisuća zaposlenih. Ako Vlada misli drugačije, neka to dokumentira i neka nas ukinu. Može li se smanjiti broj zaposlenih u županijama, o tome možemo govoriti kao i o tome trebamo li nekoliko zamjenika ili drugi kadar. Možemo govoriti i o tome da ima i loših primjera, no funkcije koje nabrajate zakon omogućava. Mijenjajmo stoga zakon. Svaki djelatnik daje svoj maksimum i nismo svrha samima sebi. Za primjer, županije će odraditi oko 700.000 od ukupno 850.000 predmeta za legalizaciju. Država će na taj način zaraditi oko 150 milijuna kuna.

Jovanović nas blokira

Večernji list: Ima li to što ste HDZ-ov župan utjecaj na suradnju s ministarstvima i Vladom?

Danas je teško biti HDZ- ov župan u Hrvatskoj. No moramo priznati da su se i HDZ-ovi ministri ponašali poput pojedinaca koji su danas u Vladi i s kojima je teško ili nemoguće ostvariti normalnu suradnju. S pojedinim ministarstvima izvrsno surađujemo, bez obzira na stranke kojima pripadamo, no neki se nisu uspjeli izdići iznad toga. Naša županija do ministra znanosti, obrazovanja i športa Željka Jovanovića ne može doći već pune dvije godine. Zasad nema jasnih naznaka da su neki projekti zaustavljeni zato što nema suradnje iz političkih razloga. (Večernji list)