Iako Hrvatska slovi kao „zemlja 1000 otoka“, malo je poznato da smo i zemlja koja ima preko 1300 dvoraca i kurija. Većina njih je u devastiranom i ruševnom stanju, naravno uz iznimke kao što su dvorac Trakošćan, Veliki Tabor ili Bežanec. Na području Virovitičko – podravske županije također se nalazi desetak dvoraca i kurija koji su ruševni, a neke od njih planiraju obnoviti novcem iz EU fondova. Ono sto su neki vidjeli kao ruševinu, virovitičko – podravski župan Tomislav Tolušić vidi kao priliku za razvoj turizma i otvaranje novih radnih mjesta.

Prije dvije godine Virovitičko – podravska županija kupila je ruševno zdanje kurije Janković, u Kapeli Dvoru kraj Virovitice, te ga nominirala za financiranje iz EU fondova u sklopu Programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2007-2013. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri na projektu su VIDRA Razvojna agencija Virovitičko – podravske županije i mađarski Grad Szentlőrinc, a pridruženi partner na projektu je Turistička zajednica Virovitičko – podravske županije.

Vrijednost projekta iznosi 2,18 milijuna eura, a kompletan završetak radova očekuje se u rujnu ove godine, uz otvaranje desetak novih radnih mjesta.