Županija primila certifikat Regije prihvatljive za strana ulaganja

Objavljeno:

spot_img

Danas je u Grand Hotelu Milenij Opatija održana završna svečanost projekta“Razvoj Investicijskog okruženja – Hrvatska“. Projekt se realizirao korištenjem pretpristupne pomoći IPA komponente III C i nastavak je dvije prethodne faze Programa certificiranja regija za ulaganja (ICPR) provedene 2006. i 2008. godine sredstvima EU (CARDS) i USAID-a. Ministarstvo poduzetništva i obrta je korisnik projekta i odgovorno je za njegovu provedbu. Ovaj je projekt bio jedan od najkompleksnijih i najvrjednijih ugovora o uslugama financiranih od strane Europske unije koji su se provodili u Republici Hrvatskoj. Nakon produljenja u rujnu 2011. godine njegova ukupna vrijednost iznosila je 3,44 milijuna eura, od čega Europska unija financira 85 posto, a Republika Hrvatska 15 posto. Projekt je trajao 32 mjeseca, a započeo je 01. veljače 2010. godine.

Završna je svečanost otvorena prezentacijom Gordana Marasa Ministra poduzetništva i obrta, a govor dobrodošlice održao je Michail Papagiannis, pomoćni ataše Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj. Ostali govornici na svečanosti su bili: Darko Liović, predsjednik uprave HAMAG Invest-a; Dražen Pros, zamjenik ministra poduzetništva i obrta, Zdenka Lončar, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta. Prije same podijele certifikata županijskih timova za privlačenje stranih investitora, povijest projekta i sam projekt su predstavili: Spomenka Rakušić, savjetnica premijera Vlade Republike Hrvatske; Ljiljana Zajc, Projekt manager pri Ministarstvu poduzetništva i obrta; Bill Winning, Team Leader iz International Development Ireland; Tamara Jaradat, Project Director iz International Development Agency (IDA) Irska.

Po završetku predavanja voditelja projekta, riječ su dobili predstavnici županija koje su bile najbolje u svojim standardima. Prezentaciju za Virovitičko-podravsku županiju održala je koordinatorica županijskih timova Sanja Bošnjak, a nakon čega je uslijedila podjela certifikata, županijama i svim članovima timovima. Sve faze provedbe projekta ocjenjivali su irski i hrvatski konzultanti i stručne osobe iz dva ministarstva – Ministarstva poduzetništva i obrta i Ministarstva gospodarstva. Virovitičko-podravska županija ostvarila je najbolji ukupni rezultat između 8 županija koje su provodile projekt (Zagrebačka, Ličko-senjska, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska i Virovitičko-podravska).

Kao rezultat ovog projekta, Virovitičko-podravska županija i županijski timovi postaju certificirani za privlačenje stranih investicija, sa uspostavljenim One Stop Service Centrom pri VIDRA-i – Agenciji za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, koja će imati ulogu „posrednika“ između postojećeg, potencijalnog investitora i relevantnih institucija u Virovitičko-podravskoj županiji čime će se bitno skratiti vrijeme čekanja od ideje projekta do njegove realizacije. Također, bitno je napomenuti kako je županijski tim sada u potpunosti obučen da, u suradnji s HAMAG Invest-om, provodi zakon i uredbu o poticanju ulaganja, te time pridonese zajedničkom cilju svih državnih institucija – stvaranje novog gospodarskog razvoja.

 

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

U srijedu, 25. svibnja virovitički maturanti proslavit će zadnji dan škole

Srijeda, 25. svibnja za maturante je posljednji dan u...

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...