Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije nastavlja s aktivnostima u okviru projekta pod nazivom „Mladi za mlade u prevenciji i suzbijanju ovisnosti“ koji se u Virovitičko-podravskoj županiji provodi u 2018. i 2019. godini, a financira ga Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske. Partner Zavodu u ovome projektu je Udruga za pomoć mladima Virovitičko-podravske županije „Veranda“, dok su suradnici u projektu Savjet mladih Virovitičko-podravske županije, Gradski savjet mladih Grada Virovitice i Gradski savjet mladih Grada Slatine.

Cilj je projekta osnaživanje samozaštitnih kapaciteta mladih u Virovitičko-podravskoj županiji u prevenciji ovisnosti i afirmacija njihova zdravlja po načelu „mladi educiraju mlade“. Stoga su i angažirani te koncem 2018. godine i educirani mladi edukatori iz savjeta mladih koji upravo provode raznolike preventivne aktivnosti na terenu. Za potrebe navedenih aktivnosti Zavod za javno zdravstvo izradio je i tiskao i publikaciju pod nazivom „Mladi educiraju mlade u prevenciji i suzbijanju ovisnosti; informacije, preporuke i savjeti stručnjaka za provedbu vršnjačke edukacije“ koja se dijeli mladima tijekom provedbe preventivnih aktivnosti.

Slijedom toga je u subotu 08. lipnja 2019. godine Savjet mladih Virovitičko-podravske županije u suradnji s Udrugom Veranda i Zavodom za javno zdravstvo organizirao štand u Pitomači tijekom sportskih igara „Gmanje 2019.“ koje su ondje održane, a s ciljem da se mladima tijekom ove aktivnosti ukazuje i na pojedina rizična ponašanja kojima su često izloženi u različitim životnim situacijama. Mladima su dijeljene edukativne publikacije i leci te su imali mogućnost i posebnim uređajem izmjeriti i razinu ugljičnog monoksida u izdahu, a to je podatak koji ukazuje kolika je sposobnost krvi da opslužuje tijelo kisikom, presudno važnim činiteljem za zdravlje i život.

Ova suradnja ponovno pokazuje kako se ustrajnim naporima u prevenciji kroz suradnju različitih dionika mogu osmisliti i provesti kvalitetne i inovativne preventivne aktivnosti usmjerene zaštiti zdravlja.