1000

Kraj krize se ne nadzire, dug u virovitičkom gradskom proračunu narastao je na 8,5 milijuna kuna, pa gradska uprava najavljuje da će proračun za 2014. godinu, koji će se uskoro naći na dnevnom redu, biti onaj “stegnutih remena“. Za 2013. godinu proračun je bio planiran u iznosu od 86,3 milijuna kuna, a slijedeće godine trebao bi iznositi oko 72,3 milijuna kuna, čak 14 milijuna kuna manje.

– Svaku ćemo kunu dva puta okrenuti prije negoli je potrošimo – najavio je gradonačelnik Ivica Kirin.

Održavat će najosnovnije

– Nećemo ukidati standard, nego održati samo najosnovnije. To znači da kako se proračun bude punio, tako će se iz njega i trošiti, a svi moramo dati svoj obol – poručio je. Sukladno najavama, od prvog siječnja slijedeće godine svim djelatnicima gradske uprave plaća „pada“ za 5 posto, a naknada vijećnicima za 40 posto. Konkretno, od oko 14.000 kuna mjesečne plaće, koju I. Kirin dobiva s osnovicom, godinama staža i uzdržavanim članovima obitelji, virovitički gradonačelnik će primati oko tisuću kuna manje.

Gradski vijećnici će umjesto 500 kuna mjesečno primati 300 kuna, dogradonačelnici volonteri će umjesto pet tisuća primati tri tisuće kuna, a predsjednica gradskog vijeća L. Weiss umjesto 3.600 kuna primat će dvije tisuće kuna manje.

Kirin kupuje tablet računala gradskim vijećnicima!

Grad ukida sve nepotrebne troškove, poručuju vijećnici. Jedan od njih je i naknada od 100 kuna svakom članu gradskih tijela za nazočnost na sjednicama. Novac koji će uštedjeti ovim rezom, a procjenjuju da je riječ o nekoliko desetaka tisuća kuna, gradska uprava upotrijebit će za kupovinu tableta svakom gradskom vijećniku.

Iako se radilo o prvotravanjskoj šali, Virovitica info je još 2010. godine najavila kupovanje tablet računala!

1

– Materijale će primati u elektronskom obliku i tako ćemo smanjiti trošak papira, tonera i fotokopirki na koje odlazi oko 36.000 kuna godišnje – poručio je Kirin. Oporba pozdravlja inicijativu, iako ne bez kritike. – Kriza traje već duže vrijeme, mogli smo početi štedjeti i davno prije. Mislim na troškove proslava, vatromete i slično – komentirao je Marinko Kukić (SDP), dok je HSPD-ovac mr. Siniša Prpić bio detaljniji.

– Mi smo grad koji godišnje troši oko 280.000 kuna na sadnice cvijeća, a 140.000 kuna za stipendije. Dajte preskočite svaku drugu maćuhicu pa uštedite još 140.000 kuna za pametnije stvari – poručio je mr. S. Prpić. Kako je Virovitica dobitnica Zelenog cvijeta za najuređenije mjesto, bilo je nužno ulagati u izgled grada i održavati taj status, odgovorio je Marijo Klement, gradski pročelnik za komunalne poslove i graditeljstvo. Dodao je da će se na meti ušteda naći i održavanje zelenih površina i uređenje grada na koje se dosad godišnje trošilo oko tri milijuna kuna.

Marija Lovrenc
Večernji list